Jól felbosszantott ez a film, mert korábbi bejegyzésemben vázolt tervemmel ellentétben, nem az ott felsorolt filmek valamelyikét néztem meg, hanem ezt. Tegnap láttam ugyan, de voltam olyan barom, hogy ma a neten elolvastam pár rajongói kommentet a filmről, 17 éves pattanásos geekek klaviatúrájából (igen, rosszindulatú vagyok), amely akciómnak számomra egy meglepetés konklúziója lett - Hajdú Péternek talán valamiben igaza volt: kommenteket olvasni perverzió. Az ötletroham kifejezés egyáltalán nem pozitív jelző: az emberi faj többi rohamához hasonlóan (mint pl. epilepszia, görcs, asztma) az agy teljes kisülésével járhat – ebben az esetben ez nem az alkotók, hanem a nézők fejében következik be.
A Scott Pilgrim árulás, hiszen becsapja azokat, akiket a túlzsongó vizualitás levesz a lábukról, miközben csak egy tartalom nélküli öncélú tobzódás a divatos effektekben, pörgős vágásokban. Ha nem lenne oximoron az a kifejezés, hogy lebutított romkom, akkor a műfaja azt a mélységet súrolná, mindez pörgősvicceslátványos képregény movienak álcázva. Mert miről szól ez a trendi videójáték trip? Arról, hogy ha el akarod nyerni álmaid csaját, akkor meg kell küzdened az exekkel. Nem mondom, hogy nincs ezzel a sztorival semmi baj, mert van, ez így azért nem a forgatókönyvek gyöngye, de azt azért állítom, hogy láttam már langymeleg fos kiinduló történetből vinnyogva röhögős vígjátékot. Viszont ha a cselekmény butácska, és az még bele van tuszakolva egy primitív ütlegelős játékkonzol képi világába – ez így már erőltetett, fárasztó, zsibbasztó, kiábrándító.
Nem olvastam a képregényt (ezek után nem is fogom) de a film alapján jó nagy katyvasznak tűnik a háttér mese: honnan van a srácnak szuper képessége? Ha van neki, miért nem tud róla? Aztán amikor már tud róla (hiszen csak észreveszi, hogy aprópénzzé zúzott pár exet) akkor mit van egyfeszt betojva? És a többi karakter – a kínai szkúlgörl, a meleg lakó- és ágytárs, vagy Ramóna: ők is szuperhősök titkon, vagy ők csak szimplán bírnak mindenféle különleges képességgel? És a bamba csirkefejű unalmas hazudozó munkanélküli lúzerbe miért szerelmes bárki is? (ugye ha lenne jó színészi játék, ami nincs, akkor bármit el lehetne hitetni velem) És egyáltalán: mi van már, hogy egy ilyen összeszarom-magam-hogy-eredeti-legyek erőlködést bárki kultikusnak tarthat?  
Akinek pedig a látvány jött be, annak üzenem: a youtube-on bolyongva noname alkotóktól ezerszer kreatívabb videókat lehet találni, sőt a képregény felíratok hangokká alakítását már általános iskolában megcsinálta Zozó és Nuts, amikor a konyha teljes arzenálját beizzították egy Asterix epizód megfilmesítése közben, ha nem is ilyen színvonalon (nem is ennyi pénzből), de a lényeg, hogy ettől az ötlettől nem fogok elájulni. Azt mondom, egy verekedést Mortal Kombatnak megkomponálva még tudok akár értékelhetőnek és viccesnek is tartani - de hetet? Semmiképpen. Így az ötlet önismétlésbe fullad, az übercool konzoljáték látvány baromi egysíkú lesz, az exek légiója ostoba bosszúálló vesztesek gyülekezete marad, a túljátszott karakterek nem jól eltalált karikatúrákká válnak, hanem ellenszenves ripacsokká, a soundtrack pedig – bár valószínűleg nem ezt szánták annak – egy vicc. És mindezek tetejébe ez a film hosszú, az utolsó fél óra pedig minősíthetetlenül unalmas.
Van ennek a műfajnak egy jól sikerült klasszikusa, a Kick/Ass – de Scott Pilgrimnek jó sok szintet kell még emelkednie, hogy azzal a szuperhőssel felvegye a versenyt, vagy csak egyszerűen őszintén hallja egy lány szájából: I, for one, would definitely fuck his brains out if I got the chance. (bocsánat, de nem bírom túltenni magam a jellegtelen, aszexuális Michael Cerán)

A bejegyzés trackback címe:

https://youarenotinkansasanymore.blog.hu/api/trackback/id/tr462540397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.05. 12:55:15

osztom a véleményed.

colorblind72 2011.02.07. 22:37:31

na akkor én is kivégeztem :)
szó szerint, egy óra után töröltem is le, nyoma se maradjon :)
pedig lehetett volna belőle egy egyszerű limonádé, rögtön az hbo comedy kedd délelőtti sávjába, de itt az "alkotók" kultuszfilmet akartak csinálni, oda pedig ez, ahogy '93-ban a metal hammerben is olvastam, olyan mint a fagyott szar, az embernek még belerúgni sincs kedve, mert fél, hogy a cipője orrára ragad belőle :)
csak 13-15 éves fiúknak, de ők meg inkább nézzék mitch buchannont, tőle is többet lehet tanulni a csajozásról:)
uff
süti beállítások módosítása